Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Οικιακός εξοπλισμός στην Κυδωνιά -Γραμμένη Οξυά

Οικιακός εξοπλισμός στην Κυδωνιά -Γραμμένη Οξυά 
Τα οικιακά σκεύη και τα έπιπλα που υπήρχαν ήταν λιγοστά.
Το τζάκι ήταν σημείο αναφοράς αφού εκεί γινόταν και το μαγείρεμα αλλά και το ψήσιμο του καφέ και συνήθως πάνω στο τζάκι ήταν τοποθετημένος ο μπρούτζινος χειρόμυλος για τον καφέ … αργότερα προστέθηκε και ένα ραδιόφωνο .Μια γάστρα, μια πυροστιά, μια μάσια ήσαν τα σύνεργα του τζακιού . Για φωτισμό ένα λυχνάρι για τις καθημερινές και μια λάμπα , για τις γιορτές .
Τα σκεύη στα οποία μαγείρευαν τα λέγανε "χαλκώματα" και ήταν : Μία τέντζερη, ένα καζάνι, ένα τηγάνι, , ένα μπρίκι , ένα τσουκάλι δύο ταψιά και κάμποσα χλιάρια που μια ή δυό φορές το χρόνο γίνονταν καινούργια χάρη στον καλαντζή ο οποίος έκανε επικασσιτέρωση προς αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων .
Για τις μετρήσεις χρησιμοποιούσαν το τσουκάλι , το χωνί , το στατέρ καθώς και την παλάντζα για τα ζυγίσματα..
Για τις αγροτικές εργασίες υπήρχαν διάφορα εργαλεία όπως, το αλέτρι ξύλινο ή σιδερένιο , καθώς και οι λαιμαργιές για τα ζώα που όργωναν , η κλαδευτήρα , τα δρεπάνια , τα δικριάνια ,τα τσεκούρια, μερικά τσαπιά , ένας λοστός μια κοσιά ένας  λούρος για το τίναγμα των καρυδιών και καστανιών ,δύο φορτωτήρες για το φόρτωμα των ζώων ,μια ψεκαστήρα για να ραντίζουν τα αμπέλια , ένα κιαφολόι , μια ταλάρα μια κάδη και μερικά βαρέλια .
Για την επεξεργασία των προιόντων χρησιμοποιούσαν τη Σήτα για να κοσκινίζουν το αλεύρι, το πλαστήρι και τον πλάστη για να ανοίγουν φύλλα για τις πίτες , το κόσκινο ,  το ρεμόνι που εκτός από κόσκινο το χρησιμοποιούσαν και για να τρίβουν τον τραχανά ,ένα σκαφίδι για ζύμωμα (σκαμμένος κορμός δέντρου) ,τη γάστρα ,τη γαστρούλα , την καράμπα ,τον τάλαρο ,την τσαντίλα  και  ένα βλόερο για να σφραγίζουν τα πρόσφορα.
Για την καθαριότητα χρησιμοποιούσαν  τη  βαρέλα για τη μεταφορά νερού  , το τσουκάλι , καθώς και τη σκαφίδα για πλύσιμο και για μπάνιο των παιδιών που ήταν φτιαγμένη από σανίδες  ..
Για την υφαντουργία χρησιμοποιούσαν τη ρόκα με το αδράχτι, την  ανέμη και το σημαντικότερο όλων τον αργαλειό  που υπήρχε στα περισσότερα σπίτια ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου