Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Χριστούγεννα Στην Κυδωνιά και τη Γραμμένη Οξυά

Χριστούγεννα Στην Κυδωνιά και τη Γραμμένη Οξυά
Όπως ακριβώς τα περιέγραψε ο πατέρας μου Γεώργιος Μπατσαούρας στις 16/12/2004
Η νηστεία κρατούσε όλο το σαραντάημερο , μία φορά όμως ετρώγαμε και ψάρια (τ αη Σπυριδόν μάλλον) . Ανήμερα τα Χριστούγεννα εσφάζαμε τα γουρούνια . Νύχτα παηναμε εκκλησία και φέγγοντας απόλαε , μετά αν ήταν κανένας Χρήστος πάηναμε και χρονοπολάγαμε , μας κέρναγαν συνήθως μπακλαβά η κουραμπιέ..
Το σφάξιμο των γουρουνιών γινόταν με την αράδα . Κάθε γρούνι μόλις το σφάζαμε το ξεμπουκώναμε λιγάκι και κυνάγαμε για άλλο . Λεμόνι βάζαμε στο στόμα του και οι γυναίκες έβαζαν λίγα κάρβουνα πάνω σε μία πλάκα και ρίχναν πάνω λίγο λιβάνι
Το μεσημέρι τηγανίζαμε λίγο σκώτι , είχαμε και καμιά πίττα και κρασί (ήταν αμπέλια τότε και είχε ο καθένας δκότ κρασί)
Το επόμενο βήμα ήταν να φτιάσουμε ματιές : Λιανίζαμε πλεμόνι- γλυκάδια -σπλήνα -νεφρά
ανακατεύαμε με ρύζι -πιπέρ- πράσσο και γεμίζαμε τα παχιάντερα , τις βράζαμε και μετά τις βάζαμε λίγο στη γάστρα να πάρουν χρώμα . Τρώγονταν ζεστές η κρύες
Την άλλη μέρα γδέρναν τα γουρούνια και μαγείρευαν το κατωτσιάουλο..
Το δέρμα το τεντώναμε αφού πρώτα τ αλατίζαμε το αφήναμε τρείς μέρες άργαζε και μετά το τεντώναμε , και άμα ξερένεταν το κοβαμε φασκιές για γουρνοτσάρουχα.
Το λίπος το βγάναμε λουρίδες μέσα σε ένα σκαφίδ , τα αφναμε 3-4 μέρες αλατσμένο και μετά το λιώναμε στο καζάνι και έβραζε .. έβγαινε το λίπος κι έμεναν οι τσιγαρίθρες
Με το λίπος έφτιαχναν πίτες, κουραμπιέδες και έκαιγαν τον τραχανά
Μετά έφτιαχναν τα λουκάνικα , έκοβαμε  καλό κρέας το λιανίζαμε και εβάναμε μέσα διάφορα πιπερι- κρεμμύδι- σκόρδο - πράσσο- και μετά γιομίζαμε τα άντερα τα κένταγαμε για να φεύγει ο αέρας και μετά τα κρέμαγαμε στο τζάκι σ ένα ξύλο για να στραγγίσνε . Ήταν έτοιμα περίπου τα Αγιαννιού
Στη Ζηλίστα καλά γρούνια έφτιαχναν οι Γαταίοι
Στη Στίστα ούλοι έφτιαναν μεγάλα γρούνια τρώονταν ποιός θα βγάλει πλιότερο λίπος
Εμείς που είμασταν στα χειμαδιά εφτιάχναμε μεγάλα γρούνια αλλά τραβάγαμε μαρτύρια να τα βγάλουμε κάτ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου